TRAFIK KORTÁRS MŰVÉSZETI PONT

A 2010-ben felújított Trafik mint Kortárs Művészeti Pont igyekszik művészetet, kultúrát közölni az érdeklődő “utca embere” felé. Ebben az utcabútorként funkcionáló interaktív kiállítótérben különféle mesteremberek, képzőművészek, építészek bemutatása mellett rendszerint feltűnnek fotókiállítások, pályázati tervek az üvegfal mögött. A Trafikban tablókon, művészeti tárgyakon kívül rendszerint az alkotót vagy az aktuális témát bemutató, saját készítésű rövidfilmek, interjúk is láthatók, melyek nagy része a a Trafik Kör YouTube csatornáján is elérhető.
 
Az itt megrendezett utcatárlatokon, kiállításokon szereplő művészekről az Alkotók menüpontban részletes bemutatkozások láthatóak.
 
Az Egyesület létrehozta a TRAFIK-Díjat, melyet minden évben egy választott alkotónak ajánlja. Nem több ez, mint egy formába öntött szakmai főhajtás, amely a Körrel kapcsolatos közös tevékenységük és szakmai munkásságuk elismerését hivatott jelképezni. A formába öntés itt nem is pusztán szófordulat, hiszen a díj maga a névadó Trafik m 1:50-es léptékű festett gipsz-modellje.
 
A díjak első ízben a Trafik Kör 2013 tavaszi, FUGA-beli bemutatkozó kiállításán kerültek átadásra. A Szinte Semmi … megnyitó ünnepség fénypontjaként leleplezett díjak nagy sikert, és még nagyobb meglepetést okoztak. Nagy örömünkre szolgált, hogy az első TRAFIK-Díjat Ries Zoltánnak, a Trafik épület tervezőjének adhattuk át valamivel több, mint 30 évvel annak megnyitása után.

A díjat Kántor Csaba a Trafik Kör tagja és Illés Péter készítette.

Díjazottak:
Balázs Mihály DLA építész, év alkotója 2014
Ekler Dezső DLA építész, év alkotója 2013
Nagy Tamás DLA építész, év alkotója 2012
Farkas Gábor DLA Dabas város főépítésze, év alkotója 2011
Ries Zoltán a Trafik tervezője, tiszteletbeli elnök 2013
Kapui Ágota író, költő az év alkotója 2016
Balogh Eleonóra üvegművész, iparművész, restaurátor az év alkotója 2019
Attalai Zita cipőtervező iparművész, az év alkotója 2019