A Trafik épülete | az utcabútor

A mai Trafik elődjét 1956-ban építette édesapja fiának, hogy a házuk tornáca helyett ott árulhassa a napi sajtót és egyéb postai árucikkeket. A mindenki „trafikos Lacija” a maga stílusával rövidesen egyfajta kultuszt teremtett. Tűzkő, sósborszesz, okmánybélyeg, Lelik doktor úr Golden Smartja és Olykor a prominensek „import különlegessége” jól megfértek egymás mellett. A kis vályogbódé rövidesen forgalmas mini plázaként működött aminek eredményeként a Tanács megépítette a Trafikot. Ennek tervezésére Ries Zoltánt kérték fel aki eleget is tett a felkérésnek. A 70-es évek végén keze nyomán olyan mű született amiben minden megvan amiről az építészet szól.
 
 

trafik_anno

A 80-as évek végén a Trafik és Laci bácsi sorsa eggyé vált. Az üzlet a fogyasztói kultúra átalakulásával fokozatosan jelentőségét vesztette, Laci bácsi magánélete pedig zsákutcába jutott. Kisemmizték, utcára került és kénytelen volt a Trafikban meghúzódni. Végül a körzeti orvos vitette be egy szociális otthonba az éhező, lerobbant embert ahol előbb megnősült majd nemsokkal később, 1997-ben elhunyt. A szociális otthonban Laci bácsi még megnősült (a képek ezen az eseményen készültek), majd nem sokkal később 1997-ben meghalt.

Ezek után az épület a tomboló szubkultúra áldozatává vált, ablakait betörték, kéménye szétfagyott, a fedkő ledőlt és lassan a belső tér megtelt szeméttel.

A felújítást 30 évvel később Ligetvári István építész, Balog Ádám és Póra Csaba építészhallgatók tervezték. A tervezés során az elsődleges céljuk az eredeti állapot visszaállítása volt, de a menthetetlen, újjáépítésre szoruló részletek már kortárs módon igyekeztek átformálni.

Az eredeti állapot anyaghasználata nyersbeton és festett tégla volt. Ezt a harmóniát a felújítás során is tisztelettel kezelték az alkotók. A falazóelemek kontúrjának finoman átszövődése és a letisztított nyersbeton felületek megjelenése az anyagok fedetlen fizikai tulajdonságait hozza elő. A fa lambéria burkolat és az alatta lévő vasbeton födém lezárása szerkezetileg már menthetetlen volt, ezért itt ismét egy nyers anyagot, rozsdás acél burkolatot alkalmaztak. Az épület jelképes részlete volt a kémény,  amely az idő során szétfagyott és ledőlt. Ezt az eredeti tervek alapján újjáépítették, és színben a meglévőhöz igazították.
 
.

További tervezési szempont volt, hogy a megújult helyszín alkalmas legyen kirakat jellegű kiállítások rendezésére, ezért nagy, egybefüggő üvegfelületek kerültek az eredeti fa üvegosztásos ablakok helyett még több természetes fényt beengedve. A belső teret kitisztították, a polcok lekerültek a falakról. Központi helyre betonlábakon álló üveglap készült és a falfelületek fehér festést kaptak.
.
A Trafik előtti tér is elkészült 2010 nyarán, így a látogatóknak lehetőségük van leülni, hosszabban időzni az épület előtt.
 

A Trafik feltámadása Kortárs Művészeti Pontként a közösségi legendát hivatott folytatni. Célja hogy hidat verjen a kortárs gondolat és a tradíció közé, hogy idővel a kortárs kultúra Trafikjává váljon.

 

A 2010-ben felújított Trafik mint Kortárs Művészeti Pont  művészetet, kultúrát közöl az érdeklődő “utca embere” felé. Ebben az utcabútorként funkcionáló interaktív kiállítótérben különféle mesteremberek, képzőművészek, építészek bemutatása mellett rendszerint feltűnnek fotókiállítások, pályázati tervek az üvegfal mögött. A Trafikban tablókon, művészeti tárgyakon kívül rendszerint az alkotót vagy az aktuális témát bemutató, saját készítésű rövidfilmek, interjúk is láthatók, melyek nagy része YouTube csatornánkon elérhető.

Az itt megrendezett utcatárlatokon, kiállításokon szereplő művészekről az Alkotók menüpontban részletes bemutatkozások láthatóak.