GONDOLATMEGÁLLÓ 3.0 | DUNABOGDÁNY

Dunabogdány Önkormányzata kért fel minket, hogy tervezzünk a településre egy Gondolatmegállót. Több helyszínt vizsgáltunk meg, míg végül a helyi bányából szállított kőből több helyen épült jellegzetes posztmodern buszmegálló átalakítása mellett döntöttünk. A terveket és a kiválasztott idézeteket bemutattuk a képviselő testületnek és a település közösségi házában az ott élőknek is. Teljes volt a támogatottság. A beavatkozás tulajdonképpen a meglévő buszmegálló belső terében egy önálló szerelt felület és azzal szervesen összefüggő ülőke kialakítása volt. A szín és a grafika éles kontrasztként jelent meg és erős domináló elemként emelte ki az idézetek képviselte gondolatokat.

A koncepciót és a tervet készítette:

Ligetvári István, Ligetvári Dorottya Sára, Kántor Csaba 2018.
Grafika terv: Sásdi Laura, Ligetvári Dorottya Sára
Helyszín: Dunabogdány 
 
.
dunabogdány-12dunabogdány-21dunabogdány-19 gyermeküdülő

A „Gondolatmegálló” egy üzenet. Szándéka a várakozót egy pillanatra kizökkenteni az egyre virtualizálódó világból. Az internet ott van már velünk mindenütt, a zsebünkben az okos telefonunkon keresztül elkísér mindenhová. Kitölti fölöslegesnek gondolt perceinket, miközben felfalja az egyre gyorsabban rohanó időt. A hírfolyamok nem igényelnek gondolkodást pusztán befogadást, hatásuk felszínes és egyre sokkolóbb tartalmat követel a figyelemfelkeltés érdekében. A „Gondolatmegállóban” a célunk örökérvényű gondolatokkal, egyfajta ellensúlyt szolgálni akár csak az utazás idejére is, olyan pillanatnyi élményt okozni, ami mélyre tud hatni, a lelkünk mélyére, tudatalattinkban szól hozzánk.

Fontos, hogy egy adott településen az idézetek kiválasztásában bevonásra kerüljön a helyi közösség. Egyrészt azért, hogy magáénak érezze mindenki, másrészt pedig, hogy a kialakult tartalom tükrözze a közvetlen ott lakók gondolkodását, érzületét.

A tartalmat mindig a helyi csoport, vagy közösség határozza meg. A kiválasztásra minden esetben egy zsűrit kell létre hozni, ahol a brand tulajdonosa minimum egy fővel képviselteti magát. Az, hogy mi kerül a köztérre nem mindegy, tartalmának meghatározása felelősséget jelent. Az idézetek lehetnek tematikusak és irodalmiak, pl. versek, próza részletek.