GONDOLATMEGÁLLÓ 4.0 | HORVÁTH KERT

A „Gondolatmegálló” egy üzenet. Szándéka a várakozót egy pillanatra kizökkenteni az egyre virtualizálódó világból. Az internet ott van már velünk mindenütt, a zsebünkben az okos telefonunkon keresztül elkísér mindenhová. Kitölti fölöslegesnek gondolt perceinket, miközben felfalja az egyre gyorsabban rohanó időt. A hírfolyamok nem igényelnek gondolkodást pusztán befogadást, hatásuk felszínes és egyre sokkolóbb tartalmat követel a figyelemfelkeltés érdekében. A „Gondolatmegállóban” a célunk örökérvényű gondolatokkal, egyfajta ellensúlyt szolgálni akár csak az utazás idejére is, olyan pillanatnyi élményt okozni, ami mélyre tud hatni, a lelkünk mélyére, tudatalattinkban szól hozzánk.

Fontos, hogy egy adott településen az idézetek kiválasztásában bevonásra kerüljön a helyi közösség. Egyrészt azért, hogy magáénak érezze mindenki, másrészt pedig, hogy a kialakult tartalom tükrözze a közvetlen ott lakók gondolkodását,érzületét.

A tartalmat mindig a helyi csoport, vagy közösség határozza meg. A kiválasztásra minden esetben egy zsűrit kell létre hozni, ahol a brand tulajdonosa minimum egy fővel képviselteti magát. Az, hogy mi kerül a köztérre nem mindegy, tartalmának meghatározása felelősséget jelent. Az idézetek lehetnek tematikusak és irodalmiak, pl. versek, próza részletek.

A Budapest I. kerület Budavári önkormányzattal közösen hoztuk létre a „GONDOLATMEGÁLLÓ 4.0” projektet. Az eredeti Gondolatmegálló tervet – amit 2013-ban terveztünk meg – a nagyvárosi igényekhez kellett igazítani, ami nem volt könnyű feladat. Az alapkoncepció annyiban változott, hogy a kerület híres szülöttjeitől kellett az idézeteket gyűjteni. A grafikai megjelenést tovább fejlesztettük és már képek is megjelentek a felületen. A kihívást a végén az jelentette, hogy finanszírozási problémák miatt az általunk tervezett helyett, típus szerkezetre kellett rászerkeszteni a grafikát. Sásdi Laura ezt is nagyon jól megoldotta, így a Gondolatmegálló  mai napig is friss színfoltja a budai Horváth kertnek és egyedisége kiemeli a környékbeli buszmegállók közül.

A koncepciót és a tervet készítette:

Ligetvári István, Ligetvári Dorottya Sára, Kántor Csaba 2013-18.
Grafika terv: Sásdi Laura, Ligetvári Dorottya Sára
Helyszín: Budapest I.kerület | Horváth kert 
 
.
keret_1vegso terv4Gondolatmegálló 2018 Ligetvári ésTsasRRgondolatmegallo_MáraiKOLLÁZS
 
 
 .

 

.