ROSA SUSANNA NHANCALE

A TE ZENÉD A SAJÁT ÉRZELMI SZÜKSÉGLETEIDHEZ címmel Rosa Susanna Nhancale kiállítását láthatják az érdeklődők a Trafik Kortárs Művészeti Pontban 2023.09.06-tól.

“A gyermek- és felnőttkorom során, sok olyan élethelyzetben volt részem, amikben nagyon nehezen ismertem fel, hogy milyen segítséget kérhetnék vagy hogyan indulhatnék el az érzelmi gyógyulás útján. Az elkerülhetetlen veszteségeim átformálták azt a képet is, ahogyan önmagamra gondoltam.

A kutatómunkám és utazásaim alatt felfedeztem, hogy a zene sokkal erősebben hat rám, minthogy csak hobbiként tekintsek rá. Éreztem a jótékony hatását és e hatásmechanizmust számos kutatás, kísérlet támasztotta alá. Ezért elkezdtem kifejleszteni egy terápiás célú zenehallgatási rendszert, hogy ne csak önmagamat tudjam megerősíteni a hangokkal, hanem a megfelelő zene képes legyen ezt megtenni bárkiért.

A különböző válsághelyzetekről szóló tudományos megközelítés, az érzelmek működésének megértése tette teljessé a terápiás célú zenehallgatási módszertant. Ma már a téma szakértőjeként tudom, hogy egy érzelmileg kimerítő élethelyzetből való kiutat, irányított zenehallgatással hatékonyan támogatni lehet.

Ennek a segítségnek vannak határai, ám a módszeres zenehallgatás mint önterápia, a maga egyszerűségében végül felbecsülhetetlen része lehet az életvezetésnek.

A zenék nagy részében eredendően rend van. Amikor olyasmi történik, ami az érzelmeinket teszi próbára, ez a rend jelöli ki a megfelelő kiutat.”

“2009 óta foglalkozom fiatal családoknak szóló oktatóanyagok fejlesztésével. Ezek a hangzó, videós vagy írásos ismeretbővítők a zenével és az érzelmi erőtartalékok felkutatásásval kapcsolatosak.​ 

Az Élni és szeretni édesanya/édesapa nélkül alapítvány 2009 óta egy nagy veszteség érzelmi feldolgozás köré szerveződik, és az évek során európai színvonalú támogatója lett a félárva gyermeket nevelő családoknak.​ 

A Kezetek zenéje rendszer közel 75 gyermekkori érzelmi és fizikai nehézségre adott szakszerű és tudományosan igazolt válaszul, képes kitartó támaszként zenei gyűjteményekkel szolgálni a gyerekek közérzetét.​ A felnőtteknek szóló zenei repertoárok korszerű coaching szisztémákra épülnek, hogy támogassák azokat, akik bíznak az irányított zenehallgatás érzelmi hatásában.

Mindehez kapcsolódott 2023 tavaszán az Otto Voice program, ami hangjátékokkal teszi elérhetővé, amit az évek során a gyermek és az emberi hang kapcsolatról tanultam.​ Az EverythingIsLove (A szeretet minden) az én online studióm, ahol mindenki számára kinyitottam a lehetőségét arra, hogy olyan zenét ajánljon, ami neki is segített már nehéz élethelyzetekben – az így beküldött zenék egy napon, az egyedi válogatások részévé válhatnak.”

Nhancale Zsuzsanna Rózsa, tudományos kutató, andragógus, zenei kurátor, a programok fejlesztője

More about her concept and ars poetica

Nhancale Zsuzsanna Rózsa & Élni és szeretni édesanya/édesapa nélkül alapítvány 2009 | Minden jog fenntartva

Elérhetőségek