AZ EMBER ÉPÍTÉSE

line

13. Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilon kurátori megbízatására készült pályázat.

Az ember újra épít(ése) / Build man, not only buildings!

” Az építészetnek kötelessége választ adni korunk társadalmi kihívásaira. Nem csak azért, mert az építész a közösség meghatározó szereplője hanem, mert a munkájával létrehozott fizikai környezet hatással van az egyén mentális (érzelmi) állapotára. … Embert és környezetét együtt kell építeni, működő közösségeket kell teremteni. Egyensúlyt kell létrehozni a tárgyi és a belső érzelmi (lelki) világ között.”

Minden cselekvés és tér szimbolikus jelle­gű: a belépés után a látogató felöltené a munkaruhát, áthaladna a „nádason”, kiválasztana egy nádszálat, elvenne egy kelléket, áthaladna a műtermen, majd beépítené a közös szoborba a szálat – mindehhez 700 000 nádszálat használna fel a kiállítás –, végül végig­haladna a „sivatagon” és kilépne a pavilonból. Eközben a falakon elhelyezett vetítőfelületeken magyar hangulatot kölcsönző, jó ízléssel összeállított vide­ók futnának: szélfútta nádas, legényes, mozgásművészeti előadás.

A mellékelt film az installációs tervet bemutató prezentációs előadásra készült. A benyújtott pályázati anyag ide kattintva elérhető.

Alkotók: Ligetvári István, Balog Ádám, Nagy Zsuzsa, Ligetvári Dorottya, Varga Imre