FORMA | SZÍN | KÉP

Előadás a vizuális kultúráról.

Előadó: Ligetvári István építész, Helyszín: Kockaház, Dabas

Azt kutatjuk,hogy a formák és színek redukálása mit indít el bennünk (kockaház színképzése) illetve fordítva,miként lehet felismerni az ösztönös alkotás báját és értékét.  Hogyan vághatjuk és emelhetjük ki a minket körülvevő térből a hétköznapok művészetét. Nem is gondoljuk hány apró „műalkotás” vesz körbe bennünket, amik születése nélkülözött bármiféle tudatosságot, szükségből eredt vagy a lehetőség szülte a kreatív megoldást. Ha van szemünk rá meglepő, felfedező élményekhez juthatunk.

forma_3

Ha környezetünkben körbenézünk, először akkor valóban az egyedi tudat alkotta zűrzavart a színek formák sokaságát látjuk, de ha megpróbálunk egy részletet kiragadni és önállóan vizsgálni akkor kis elvonatkoztatással egy belső képet formálhatunk magunkban, olyat amilyet egy  fényképező gép objektívén keresztül látunk .

Projektünk célja nem a színtani elmélet átadása, hanem olyan fajta látásmód kialakítása, ami az ösztönből (megérzésből) fakadó impulzusokat a felszínre hozza. Ennek kulcsa a felismerés folyamata. A Trafik Kör Kortárs Művészeti Egyesület feladatának tekinti a vizuális nevelést. Hisszük, hogy olyan gyakorlatokkal, amelyekkel utakat járunk be egy-egy felismerésig nem csak mentális állapotunkat (közérzetünket) javíthatjuk, hanem ízlésünket is formálhatjuk.

Három perspektívában vesszük górcső alá az általunk vizsgált helyeket. Az elsőben egy garázsváros részleteit ragadjuk ki saját objektívünkön keresztül, formákat, színeket mutatunk be. A másodikban a teret kitágítva az ösztönös emberi építmények természetes környezetbe való ágyazódását mutatjuk meg. A harmadikban pedig a szükség inspirálta ösztönös és az adott, mesteri tárgyak, felületek együttélésének báját tárjuk fel.

forma_1

forma_2

Az előadás célja megmutatni olyan részleteket, amelyek ilyen értékeket hordoznak. Kialakítani egy olyan látásmódot, ami a hétköznapi ember számára is láthatóvá teszi a megbújó részleteket, hogy aztán a saját környezetét is másként nézve járjon, keljen és építsen (alkosson).

fotók: Ligetvári Dorottya, Ligetvári István