GONDOLATMEGÁLLÓ 2.0 | DABAS

“Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” – Széchenyi István –   

A „GONDOLATMEGÁLLÓ 2.0” Dabas város közösségi projektje volt. Az idézeteket a település lakói küldték be különböző témában, amit aztán egy négy tagú zsűri kiválogatott és tematikusan összerendezett. A munka igazán ezután kezdődött hisz úgy kellett a mondatokat rendezni, hogy az megfelelő arányban töltse ki a felületet és a gondolatok egymáshoz kapcsolódása is megmaradjon. Jelentősége volt a nevek és a mondatok hosszának, mert a látvány ugyan olyan értékű kellett legyen mint a mondanivaló. A projekt ereje abban volt, hogy a tartalmat a város közössége által gyűjtött idézetek alkották.

A koncepciót és a tervet készítette:

Ligetvári István, Ligetvári Dorottya Sára, Pataki Petra, Pataki Attila Roland, Kántor Csaba, Kovács Zoltán 2015
.
Grafika terv: Ligetvári Dorottya Sára
Grafika kivitelezés: Go Visual Studio – Borus Zoltán
Kivitelezés: Patina Bt. – Lakos Zoltán, Orgován Viktor
Szakemberek: Ágó Ferenc, Szuróczki László, Dori János, Dori Zoltán, Dormány János, Dunavölgyi István, Farkas József, Holló Béla, Hóra József, Kucsák István, Lantos Mihály, Muhari László, Menczel István, Talapka István, Volenszky József, Zelenka Imre
 .

A „Gondolatmegálló”egy üzenet. Szándéka a várakozót egy pillanatra kizökkenteni az egyre virtualizálódó világból. Az internet ott van már velünk mindenütt, a zsebünkben az okos telefonunkon keresztül elkísér mindenhová. Kitölti fölöslegesnek gondolt perceinket, miközben felfalja az egyre gyorsabban rohanó időt. A hírfolyamok nem igényelnek gondolkodást pusztán befogadást, hatásuk felszínes és egyre sokkolóbb tartalmat követel a figyelemfelkeltés érdekében. A „Gondolatmegállóban” a célunk örökérvényű gondolatokkal, egyfajta ellensúlyt szolgálni akár csak az utazás idejére is, olyan pillanatnyi élményt okozni, ami mélyre tud hatni, a lelkünk mélyére, tudatalattinkban szól hozzánk.

Fontos, hogy egy adott településen az idézetek kiválasztásában bevonásra kerüljön a helyi közösség. Egyrészt azért, hogy magáénak érezze mindenki, másrészt pedig, hogy a kialakult tartalom tükrözze a közvetlen ott lakók gondolkodását, érzületét.

A tartalmat mindig a helyi csoport, vagy közösség határozza meg. A kiválasztásra minden esetben egy zsűrit kell létre hozni, ahol a brand tulajdonosa minimum egy fővel képviselteti magát. Az, hogy mi kerül a köztérre nem mindegy, tartalmának meghatározása felelősséget jelent. Az idézetek lehetnek tematikusak és irodalmiak, pl. versek, próza részletek.

Az idézetek 

A második Gondolatmegálló igazi csapatmunkával született meg. Az első sikereit követve erre megállóra már a dabasi lakosok küldték be hozzánk a kedvenc idézeteiket de ezek mellett sok gondolatot kaptunk az ország más pontjairól is. Összesen 293 idézet érkezett amiből a zsűri első körben 64-et választott ki. Végül a grafikai munkák során ebből 18 került fel. Ezúton is köszönjük a beküldőknek a sok sok gondolatot és a támogatást!.

milegyenakövetkezőn

.Felkerült idézetek:
Széchenyi István Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. Henry Miller – Az úticél sosem egy hely, hanem egy új látásmód. Lewis Carroll – Ha nem tudod, hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz. Móricz Zsigmond – Ki kell mondani a szívből a szót, különben megfúl az ember. James Allen – Minden nagy teljesítmény egy álommal kezdődik. Weöres Sándor – Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra. Albert Einstein – A világot nem a gonosz fogja elpusztítani, hanem azok, akik végignézik a gonoszságokat, és nem csinálnak semmit. Bábel Balázs – A múlt erős gyökér, jelen és jövő belőle él. Orci József – Annyi sok minden! Nem is sok, nem is minden. Nem kell sok, nem kell minden. Mark Twain – Valahányszor a többség pártján találod mag ad, ideje megállnod és eltöprengened. Bismarck – A felelősségtől való irtózás, korunk egyik betegsége. Thomas Edison – Az élet számos kudarcának oka az, hogy az emberek nem vették észre, milyen közel jártak a sikerhez, amikor feladták. Fodor Ákos – Legyen erőd lent hagyni, amit nincs erőd följebb emelni. Márai Sándor – Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Krasznahorkai László – Már nem érdekel, hogy meghalok, mondta Korin, majd hosszú csend után egy közeli bányatóra mutatott: – Azok ott hattyúk? Stephen Hawking – A tudás legnagyobb ellensége nem a tudatlanság, hanem a tudás illúziója. Abraham Lincoln – A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben. Áprily Lajos – S a túlsó partot látó révülésben a “Készen vagy?”-ra ezt felelni: – Készen.

Továbbá itt olvashatók a kiválasztottak, illetve az összes beküldött idézet.

Beküldők:
A. Varga Imre Agyal Kati Bábel Márta Bálint Anett Bálint Petra Bálint Zoltán Balog Norbert Balogh Dávid Balogh Péter Balogné Talapka Petra Barsi Mónika Baski Ilona Bencsik Ferenc Bennárik Boglárka Bukovszki Pál Csizmadia Sándor Csongrádi János Demecs Norbi Dezméri Sándor Dobos Csilla Dombai Kucsák Mártika Elisabeth Parragh Pataki Erdélyi Magdolna Fabók Kata Fajth Mónika Faragó Ádám Farkas Máté Fricska Zoltán Fritz Éva Fucskóné Bogdán Emília Garajszki Ágnes Garajszki László Garajszkiné Revák Erika Garamszegi Mária Gáspár család Gőcze László Imre Greiner Ákos Hajdú Ferenc Harazin Anett Hartmanné Hartvein Erika Hornyák Annamari Hornyákné Bollók Mária Horvátné Pálffi Anita Huszák Marcell Illés Györgyi Ipniarski Mónika Jankulár Bozsik Margit Juhász Gellért Juhászné Balog Petra Kacsó Edit Kalecz Szandra Kardos Brigitta Karlik Dóra Kecskés Krisztina Kelemenné B Kata Kereszty Samu Kokavecz Ágnes Kollár Bence Kondorosi Lívia Judit Kosztolányi Edit Kovács Éva Kovács Istvánné Magdi Kováts Tamás Kronvalter Máté Kubik Judit Kucsera Helga Kuzmanné Huber Mónika Lajkó Bea Lázár Anikó Leányvári Viktória Majeczki Martin Majoros Zoltán Markó Petra Markó Zsófia Mayer Tamás Molnár Mirtill Mrázné Varga Andrea Nagy Edit Zsuzsa Nagy Gábor Nagyné Fábián Kata Nagyné Szántó Bernadett Novak-Nagy Irén Orci József Oszlánszki Éva Paskó Viki Pataki Attila Perényi László Pintér Edvárd Pitka Hajnalka Pollák Sarolta Póra Éva Pucsinszki Rita Puskás Zoltán Rizmajer Éva Sági Richárd Sas Mónika Schulcz István Stier Attila Szabó Ferenc Szabó Józsefné Szemerey János Dániel Szentesi Olívia Szolga Ildikó Szőke Szabolcs Szőnyi Dóra Szűcs Brigitta Zita Talapka Gergő Tarjányi Tünde Tárnoki Józsefné Tókáné Rózsa Andrea Tóth Patrik Tóth Ronny Attila Tóthné Kiss Virág Trepák Zsuzsanna Urbán Csilla Vágó Peti Valentyik Anna Valentyik Ferenc Varga Zsuzsanna