SALGÓTARJÁN 1945-1990

Salgótarján építészetét bemutató könyv kiállítása látható a Trafik Kör Kortárs Művészeti Egyesület utcabútorként és kiállítótérként funkcionáló épületében 2023.május 31-ig.

Salgótarján modern városközpontja nem az 1950-es években, a Rákosi-korszak erőltetett iparosítási hullámában jött létre, mint Dunaújváros, vagy éppen Kazincbarcika. Különlegességét éppen az adja, hogy bár ebben az időszakban indult el az átalakulása, de lendületet és markáns karaktert a Kádár-korszakban kapott. Fejlődése a háború utáni évektől egészen a rendszerváltásig folytonos, és mint ilyen, 1945-1990 közötti építészettörténetünk egyfajta sűrűsödése, esszenciája. Éppen ezért azok számára, akiket érdekel ez az építészeti korszak, talán nincs is ennél tanulságosabb és érdekesebb város.

Gulyás Attila fotográfus eredeti szakmája a közlekedésépítés, de több mint tíz éve a belföldi turisztikai célpontok és az építészet megörökítésén dolgozik. A témái éppúgy folyamatos mozgásban vannak, mint egy esküvő vagy koncert történései egy fotóriporter kamerája előtt, azonban a táj és az építészet világában nem a másodperc, inkább az óra az idő legrövidebb egysége. Attila küldetése, hogy az egyes helyszíneket ne csak egy pillanatképen látható geometria szintjén láttassa, hanem megismerje a különböző arcait, részben és egészben, napfényben és esőben, elhagyottan, vagy csúcsforgalom idején, a végeredményként összeállt fotóalabumban pedig továbbítsa mindezeket az információkat, hogy a néző ne csupán megismerje, de értse is, amit lát. A vadonatúj lakóházak, éttermek és üzemek mellett kedvenc témája ma is az ember által formált táj, és a huszadik század közepének útkereső építészete, amelybe a hegyek közt fekvő Salgótarján tökéletesen beleillik.
Hartmann Gergely építésszel és Kedves László kiadóval 2022 tavaszán vágott neki Salgótarján város fotózásának, amit akkorra már visszatérő látogatóként ismert. A fotózást csak jóval a könyv őszi elkészülte után fejezte be, bár véleménye szerint egy ilyen összetettségű képgyűjtemény igazán sosem készül el, de egyszer át kell adnia a helyét a következő, nagy projektnek.

A könyvbemutató kiállítás helyszíne a Trafik Kör Kortárs Művészeti Pont, Dabas

A kiállítás rendezés pillanatai:

Hartmann Gergely | építész
Gulyás Attila | fotográfus | Kiadó: Kedves László Könyvműhelye Kiadó 2023

A könyv megvásárolható a Bookline, a Líra, a Libri és egyéb online hálózatoknál, valamint a könyvesboltokban.

Építészfórum 2022. 12.01.-i cikke “Hát eljött ez a nap is” címmel, itt olvasható

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s