4.A OSZTÁLY KIÁLLÍTÁSA

A Dabasi Kossuth Lajos Általános Iskola 4.a osztályos tanulóinak kiállítása látható a Trafik Kör Kortárs Művészeti Egyesület utcabútorként és kiállítótérként funkcionáló épületében 2023.április 30-ig.

Kosztolányi Edit Tanárnő, a rajzórák keretein belül meglátogatta a gyerekekkel az előző évi, éppen aktuális Trafikos kiállítást, az élményeket pedig minden alkalommal illusztrálták.

Ordasi Brigitta a Rádió Dabas 93.4 szerkesztő-műsorvezetője a Térségi Napló adásában interjút készített a gyerekekkel.

“A Trafik 4. a kiállítása abból az ötletből jött létre, hogy egy kiváló kis iskolás csapattal dolgozhattam együtt a kezdetektől mostanáig – elsőtől negyedikig. Ez alatt a négy év alatt eljutottunk az „ákombákomoktól” az önkifejező szabad ábrázolásig és mindezt nagy lelkesedéssel, egymás inspirálásával.

Nálam a vizuális nevelés nem pusztán az ábrázolásról szól, hanem sok dicséretről, humorról, olykor szigorról, beszélgetésekről és folyamatosan a munkák közös értékeléséről, kiállításáról az osztályteremben. Minden elkészült munkát nagy szeretettel és büszkeséggel mutatunk meg más osztályoknak és tanárnéniknek. Így hívtuk elő azt a belső igényt, hogy mindig a legjobbat, legtöbbet hozzuk ki magunkból és azoknak is legyen kedve mindehhez, akik most még kevesebb kézügyességgel rendelkeznek. (Sokszor nem lehet különbséget tenni az igen tehetséges és kevésbé tehetséges tanulók alkotásai között.)

Számomra nagyon fontos, hogy a szűk környezetünk, házunk, otthonunk, osztálytermünk milyen vizuális információval szól rólunk. Igyekeztem átadni a gyerekeknek a művészet iránti szeretetet és rendszeresen látogattuk a Trafik Kör kortárs kiállításait. Részt vettünk Attalai Zita „Szegedi Papucs Újratöltve” projektjében is, a gyerekek által elképzelt szegedi papucs rajzok a Művészet demokráciája rendezvénysorozat alkalmával, az előző évben, kamara kiállítás keretén belül látható volt az eseménnyel egyidőben. Itt már megmutathatták magukat az akkor még „3. a” osztályos gyerekek, hogy milyen elkötelezettek, tehetségesek, és mennyire nyitottak az újra.

Szerettem volna megmutatni a négyévnyi szorgalmat, kitartást és inspirációt, hogy mire képes a művészet ereje, ha hozzáértő kezek már korán megismerkednek az egyedivel, az elvonttal, az absztrakttal. Erre volt kiválóan alkalmas a Trafik, mint kiállítótér és a Trafik Kör, mint szellemi partner.” | Kosztolányi Edit tanárnő, Kossuth Lajos Általános iskola Dabas 2023.03.30.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s