RONGA ESZTER

A TELÍTETT ÜRESSÉG | AKVÁRIUM címmel Ronga Eszter kiállítását láthatták az érdeklődők a Trafik Kortárs Művészeti Pontban.

S02E07 | Ligetvári István beszélget Ronga Eszterrel |

A mai adásban Ronga Eszterrel beszélgetünk, aki már 6 éves korában eldöntötte, hogy festőművész lesz és onnantól tudatosan készült erre a pályára. Ez már önmagában is figyelemre méltó dolog ráadásul a rendíthetetlen kitartás mellé egy kivételes tehetség is párosult. Eszter az alkotás mellett  tanít is, tehát nem pusztán képzőművész hanem nap mint nap meggyőződéssel adja át tudását és hitét a következő nemzedékeknek.

Többek között annak járunk utána, hogy miként tudatosul egy gyerekben, hogy mire hivatott? Volt-e és mi az a hatás vagy pillanat ami egyszer csak elindít valakit egy úton, amiről aztán le sem tér? Mi az, ami tanítható és mi az ami adottság kérdése a képzőművészetben, a festészetben? 

Választ keresünk arra is, hogy miként ismerhető fel a klisé (eredetiség nélküli gondolat) és hogyan fedezhető fel a valódi tartalom egy műben? Az alkotás minősége, hogyan definiálható? Az alkotónak van vagy kell, hogy legyen üzenete, vagy csak önkifejezésről szól a művészet?Hol a valódi helye a képzőművészetnek a hétköznapokban lehet- e konkrét célja vagy mondjuk úgy, hogy egy közösség intellektusát meghatározó szubsztancia?

Ronga Eszter 1991-ben született. 2019-ben végzett festőszakon a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, mesterei Károlyi Zsigmond és Ötvös Zoltán voltak. További információkat az Alkotók menüpontban olvashatnak a művészről

%d blogger ezt szereti: