Attalai Zita

A nemzetközileg elismert cipőszobrász legelső alkalommal 2013-ban állította ki műveit a Trafik Kortárs Művészeti Pont-ban. Ekkor a cipőszobraiból rendeztünk kiállítást, majd pár évvel később 2017-ben az általa elindított “Szegedi papucs Újratöltve” kollekciót mutattuk be. Zita a Trafik Kör Kortárs Művészeti Egyesület Agóra Csoportjának tagja, cipőszobraival részese a kortárs művészeti gyűjteményünknek. 2020-21 évadban tervezett közös projekt a művésszel a 2021 októberében létrejövő összművészeti kiállítás és előadás eseménysorozat, melynek résztvevői a vizuális és a zeneművészeti területekről teszik hozzá a maguk alkotói tudását a Szegedi papucs Újratöltve 3.0  kollekcióhoz. | Sásdi Laura grafikusművész | Ligetvári Dorottya Sára építész | Kézdy Luca hegedűművész | Ligetvári Csenge fotóművész | Mester Tibor fotóművész | A program az Agrárminisztérium Hungarikum Bizottságának | a Kockaház Alkotóház |  támogatásával valósul meg 2021 októberében.

Zita a Magyar Iparművészeti Főiskolán végzett 1987-ben, ahol a folyamatos  gyárlátogatások során beleszeretett a cipőgyártásba. Sok más művészhez hasonlóan először külföldön vált híressé, ezután ismerték el itthon is, mint értékes alkotót. A kizárólag természetes anyagokból készült lábbeliknek lelke és hangulata van, állítja a művész, amit senki nem vonhat kétségbe, ha rátekint az aprólékosan kidolgozott részletekre. Az évszázados mesterséget művészi szintre emelő alkotásokat a Trafik kiállításain élőben is szemügyre vehették a látogatók. A Trafik Kör Kockaház Produkció egy video interjút készített az alkotóval, melyben átfogó képet kapunk arra, mit is jelent cipőművésznek lenni, hogyan válik valaki azzá:

Kiállítás látható 2021 október 20-tól a Trafik Kortárs Művészeti Pont-ban a Szegedi Papucs Újratöltve 3.0 kollekcióból, melyhez térinstallációt tervezett Ligetvári Dorottya Sára építész és Sásdi Laura grafikusművész. A tárlat az Agrárminisztérium HUNG-2020-I. célterületi pályázat támogatásával valósult meg.

Dabasi Napok 2021 MŰVÉSZET DEMOKRÁCIÁJA

A tárlaton bemutatott papucsok termékfotóit Mester Tibor fotóművész készítette.

A Szegedi Papucs 3.0 kollekció image kampány képeit Ligetvári Csenge Luca fotóművész készítette, melyet bővebben az Alkotók menüpontban Ligetvári Csenge Lucáról szóló cikkben részletesen bemutatunk.

A Rádió Dabas | Ordasi Brigitta interjúja a Szegedi papucs Újratöltve márka tervezőjével, Attalai Zitával | 2019
Közép-Európai térség egyik kiemelkedő értéke a szegedi papucs. A Szegedi papucs Újratöltve kollekció létrehozásában és promóciójában résztvevő támogatóknak köszönhetően e nemzeti hagyománykincs továbbél a népviseletben és a kortárs művészetben is. A “Mentsük meg a szögedi papucsot!” Szegedi Papucsért Alapítvány és a Hagyományok Háza gyűjtő-, és dokumentáló munkájának köszönhetően a szegedi papucs készítésének és viselésének hagyománya 2018-ban felkerült az UNESCO Nemzeti Kulturális Örökség Listájára.

Attalai Zita | portfolio |