A CIPŐ | A VISELET KORONÁJA

Viseletkultúra | S01E011 | Ligetvári István beszélget Attalai Zita cipőipari formatervezővel |

A cipő viseletünk egyik fontos kiegészítő eleme, vagy lehet akár egy kisplasztika, egy trendet befolyásoló cipő szobor. Szakértőnkkel, Attalai Zita cipőtervezővel beszélget Ligetvári István a lábbeliről, mint az öltözködésünk egyik legmeghatározóbb részéről és annak minőségéről. Hogy mit keres a cipő az “asztalon”? Természetesen mivel közvetlen tárgyi környezetünk részét képezi nagyban hozzájárul a rólunk alkotott képhez ugyanúgy mint használati tárgyaink és otthonunk.

Közben kis ipartörténeti kitekintéssel egy két mondat erejéig visszanézünk a rendszerváltozás előtti korszakra amikor a könnyűipari termelés és termékfejlesztés még sok megbízást tudott adni hazai tervezőknek. Zita pályája akkor kezdődött a cipőtervezés területén, majd egy 25 éves átmeneti szünet után 2010-ben adódott alkalma újra a cipőipari gyártmányfejlesztés kihívásaival szembenézni a Ben-Ross&Barben Kft.-nél. Megtudhatjuk, hogy számára a cipőszobrok megalkotása és a hordható cipők tervezése szoros összhangban van, ezek a tevékenységek inspiráló hatással vannak egymásra.

A beszélgetésből kiderül, hogy milyen mélységei vannak a cipő formatervezésének és gyártásának sőt mi több a viselésének és, mi mindenre kell, kellene figyelnünk vásárláskor a lábbelik kiválasztásánál.

Zita szerint a cipő viselet-kultúráról már az alapvető ismereteket az iskolai oktatásba is be kéne építeni.

Többet között ezért is készítette el a Shoememory (cipő memória) társasjátékot, amely cipő történetet, dress-code- és stílustant, lábbeli népviseleti  ismereteket oktat ovódás kortól a felsőoktatásig alkalmas módon egy hagyományos memória játék keretei között.

Vágjunk bele!

%d blogger ezt szereti: