H-HÁZ | ÚJHARTYÁN

Geometrikus absztrakció | Koncepció | Építészeti terv: Ligetvári István | Ligetvári Dorottya Sára | L.Art Architectural Office 2021 | Belsőépítészet: Studio THIS Hadnagy Tímea | Timmer Dániel | Ulmann István | Edvi Zsófia | Studio THIS | fotó: Tóth Richárd

 Az Újhartyánban álló családi ház a hagyományokat ötvözi a kortárs megjelenéssel, és mindezt nagyon egyértelmű kontextusba helyezi, könnyen olvasható ház, nem magyarázza túl önmagát. Pedig a település beépítése nem adott kapaszkodókat az építészeti formáláshoz. Szokványos vidéki házak jellemzik a közvetlen környezetet és nincs különösebb hagyományos karakter sem. Egyik szomszéd manzárdtetős „kádár kocka”, a másik pedig egy kisebb léptékű falusias sátortetős épület.

A helyi előírások megkövetelték a magastetőt, bár a megbízóhoz inkább a modern formanyelv, nagy ablakfelületek és lapostetős megoldás állt közelebb, sőt ez volt az első alapvető elvárás. Ezt az ellentmondást kellet úgy feloldani, hogy az megfeleljen az építtetői igénynek és az előírásoknak egyaránt.

Az építtető határozott előképei látszólag könnyű feladat elé állítottak bennünket mégis épp abban rejlett a kihívás, hogy a végeredmény ne egy klisékből álló legyen, hanem egyedi és „testre” szabott épület. Az archetipikus kubusokra és formákra redukált ház alapvetése a környezet tiszteletben tartása és a mértéktartó illeszkedés.

Az alaprajz magától értetődő, logikus elrendezést mutat: hagyományos, két traktusos lakóház, ahol az egyik traktus a nappali funkciókat, a másik a hálószobákat fogadja be. Két, egymással párhuzamos közlekedő tengely szervezi a helyiségeket, és teszi világossá a téri viszonyokat. Bár a derékszögű, téglalap alakú helyiségek kapcsolata egyértelmű és alapvetően lineáris, az alaprajz befoglaló kontúrja mégis tagolt és változatos, a különböző helyiségek térigényéhez igazodik. Az így kialakuló védett téröblöket fedett teraszok, – a bejárat felől kisebb előtetős belépő, hátul a nappali térhez kapcsolódó szoba méretű terasz foglalja el. Nem csak a térkapcsolatokat, de a helyiségek méretét is optimálisra szabták. A nappali tér elnyújtott téglalap, aminek tagolatlan dinamikájára a bútorozás még ráerősít. A tengelyesség érvényesül a háló traktusban is, ahol a hálószobából a gardróbon át a fürdőbe egyenes út vezet, amit a berendezés is tiszteletben tart. 

Az épület tömege és külső megjelenése azonnal közli, milyen vizuális világ áll közel a megbízók szívéhez: olyan minimál, ami egyszerűségében is otthonos. Összefogott formák, akromatikus színvilág, meleg, világos színű fa, és magas minőségű anyaghasználat, illetve részletképzés. A sötét színű magastetős tömeghez fehér lapostetős toldalékok kapcsolódnak – garázs, bejárati előtető, terasz, illetve a nappali terek sávja; a funkcionális elosztás már a tömegről jól leolvasható. A sötét színűre festett magastetős kubus aránya teljesíti az építési előírások által megkívánt feltételeket. A különböző magasságú, fehér lapostetős szárnyak közrefogják ezt a domináns, archetipikus házformát, aminek antracit színe, nyílások nélküli oromfala átértelmezi, modell értékűvé transzformálja a hagyományos típust.

A lakóépületek tervezésének neuralgikus pontja a garázs. Itt szerencsésen sikerült úgy elhelyezni, hogy a behajtás kényelmesen az udvarból történik onnan nyílik, az utca felé pedig alacsony ablaksorral megnyitott oldalfal fordul, amely vizuálisan a kerítés folytatása. A ház utcai homlokzata lényegében ez a geometrikus kompozíció, ahol egymás mögött, több rétegben megjelenik a ház összes formai eleme.

A kívül-belül azonos nyelvet beszélő, kompakt családi ház luxusát nem az extremitás, hanem az apró részletekig megtervezett rafinált egyszerűség jelenti.

Koncepció | Építészeti terv: Ligetvári István | Ligetvári Dorottya Sára | L.Art Architectural Office 2021 | Belsőépítészet: Studio THIS Hadnagy Tímea | Timmer Dániel | Ulmann István | Edvi Zsófia | fotó: Tóth Richárd