SZEGEDI PAPUCS WORKSHOP

A dabasi Kossuth Lajos Általános iskola 3.A. osztály tanulói Kosztolányi Edit pedagógus vezetésével részt vettek a Szegedi papucs Újratöltve 3.0 szakmai kézműves foglalkozáson és elkészítették a saját ízlésük szerinti papucs hímzés terveket. Ellátogattak a Trafik Kör Kortárs Művészeti Pontra, ahol megnézték a kiállítást is, így teljes képet kaphattak erről a nemzeti hagyománykincsről. Megismerkedtek a szegedi papucs történetével, meghallgatták Kézdy Luca hegedűművész által komponált népzenei átiratot a Hidegen fújnak a szelek zenei alapmotívumaiból. Végül első ízben ők játszhattak a Népviseleti eredetű cipők cipős memória társasjátékkal.

Az elkészült rajzokból készült tabló kiállításra került Dabason a Halász-Móricz Kúriában 2021. október 20.-án tartott Művészetek Demokráciája 5.0 közösségi kultúresten.

A közös munka öröme, az anyaggal való fizikai és szellemi kapcsolat felold és összeköt, szeretetre, elfogadásra inspirál. Hisszük, hogy a közös alkotás nem csak az egyént építi, hanem otthont teremt, keretet ad a helynek tágabb környezetünkben.

A foglalkozást vezető oktató: Kosztolányi Edit pedagógus | Ligetvári Dorottya Sára építész | Attalai Zita papucstervező | A Trafik Kör Kortárs Művészeti Egyesület szervezésében | Dabas 2021

“A kreativitás belülről fakad és „kívül” jelenik meg tárgyak és gondolat formájában így jön létre a hely, ahol jól érzi magát a test és a lélek egyaránt.”

A foglalkozás létrejöttét az Agrárminisztérium HUNG-2020-I. célterület pályázata és a Kockaház Alkotóház támogatta 2020-21-ben.