A VIZUÁLIS KULTÚRA SZEREPE OTTHON?

S02E02 | Ligetvári István beszélget Domokos Berta képzőművésszel |

Vizuális kultúra szerepe otthon? Sokan nem tudják elképzelni saját emlékeik, apró kiegésztőik között, hogyan is festene a térben, a falon egy kortárs műalkotás, mivel bátorítanád a hallgatókat, hogy igenis van helye az otthonokban egy-egy ilyen alkotásnak, ez lehet csupán bátorság kérdése?…

Műalkotás készítése közben foglalkoztat-e az a gondolat, hogy miután elkészül, hol fog otthonra találni a kép? Ha igen, hatással van-e az alkotásra?

Hogy találják meg a helyüket a képeid, aki a beszélgetés után szeretne vásárolni egy eredeti Domokos képet, hol teheti ezt meg?

Gyerekek vizuális nevelése? Nyitottak-e a környezetedben lévő fiatalok a kortárs képzőművészetre?

Sok esetben nem érti a laikus ember, hogy mit „ábrázol” egy-egy absztrakt alkotás, milyen látásmódot, megközelítést ajánlanál nekik a képeid befogadására?

Hogyan lehet fiatal képzőművészként érvényesülni ebben a világban, ahol a képek befogadására mély érzelmekhez kell a befogadónak önmagába visszanyúlnia, miközben a korszellemet a felszínesség és a gyors értékítélet jellemzi, hogyan találsz mégis értő közönségre?

OTTHON ÉS KÉPZŐMŰVÉSZET

Első hallásra természetesnek tűnik, hogy a képzőművészeti alkotások a lakás és tárgykultúra alapvető elemei. Mégis azt tapasztaljuk, hogy belső tereinkben inkább dekorációként szolgáló kiegészítő tárgyakkal vesszük körbe magunkat. Az egyedi műalkotások csak egy szűkebb rétegnél tartoznak a belső tér részéhez.

Mai adásunkban arra keressük a választ, hogy mit tehet a képzőművész, hogy ez ne így legyen, de legalábbis az arányok változzanak. Cél-e ez egyáltalán, vagy esetleg a minőségi alkotások inkább a galériák vendégeiként az összkultúra meghatározójává kell váljanak, képviselve egy adott közösséget, társadalmat? 

Hogy látja ezt Domokos Berta, mint kortárs képzőművész? Az alkotás sodrásában mire gondol, mit érez, mi a belső motiváció? Szándék-e az üzenet vagy inkább az inspiráció által létrejövő belső indíttatás hozza létre az alkotást, ami létrejötte után a maga útját járja?

Kiváncsiak vagyunk továbbá arra is, hogy Berta számára mit jelent a kortárs fogalma és, hogy látja a mai digitalizálódott világban a hagyományos képzőművészet (festészet) helyét?

Domokos Berta MAGUNK VAGYUNK című tárlata a Trafik Kör Kortárs Művészeti Pontban
%d blogger ezt szereti: