A MŰVÉSZET DEMOKRÁCIÁJA 6.0

Ligetvári Dorottya Sára építész installáció terve | grafika: Sásdi Laura

A Művészet demokráciája sorozatunk kihelyezett programját a IV. Szegedi Papucs Napja alkalmából Szegeden tartjuk a Szent-Györgyi Albert Agóra Kulturális Központban 2022. június 12-én, szombaton 14 órakor.

Az előadás témája: Hogyan válhat kortárssá a hagyomány?

Az előadáson szó lesz a Trafik Kör szegedi papucs kulturális örökégvédelmi munkájáról, a megújított papucstervekről, a hagyomány ihlette kortárs zenéről, a dabasi általános iskolai mintaprojektről.
Az előadás zárásaként Kézdy Luca hegedűművész, jazz-zenész, zeneszerző előadja a “Hidegen fújnak a szelek” c. népdal kortárs zenei átiratát.

Résztvevők: Ligetvári István építész | Ligetvári Dorottya Sára építész | Attalai Zita Ferenczy Noémi-díjas iparművész | Kézdy Luca hegedűművész, zeneszerző

Az ünnepségen megnyílik a Mesepapucsok kiállítás, amely egy évig várja a látogatókat a Szent-Györgyi Albert Agóra aulájában. Az installációt Sásdi Laura grafikai tervei alapján Ligetvári Dorottya Sára építész tervezte és Attalai Zita Újragondolt szegedi papucsait mutatja be.

A kiállítást inspirációként és gondolatébresztőnek szántuk a Szegedi Papucsért Alapítvány és a Kövér Béla Bábszínház közös meseírópályázatára, melyre 2023. szeptember 30-ig várják az általános iskola 4-8. osztályos tanulói által írt meséket, a legjobbakból bábszínházi előadás is születhet.  Az alkotásokat öttagú zsűri értékeli, Móra Ferenc dédunokája, Vészits Andrea író, forgatókönyvíró, dramaturg, dr. Bárkányi Ildikó a Móra Ferenc Múzeum főmuzeológusa, néprajzkutató, Kiss Ágnes, a Kövér Béla Bábszínház igazgatója, bábművész, Schneider Jankó, a Kövér Béla Bábszínház művészeti vezetője, bábművész, rendező és Szögi Csaba, a Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke, táncpedagógus, egyetemi adjunktus. A legsikeresebb ifjú szerzőpalánták értékes nyereményekben részesülnek, többek között a Móra Ferenc könyvkiadó kiadványait, múzeumi vagy bábszínházjegyeket. A legjobb meséket a jövő évi Szegedi Papucs Napján felolvassák, és a pályázatot meghirdetők reményei szerint olyan művek születnek majd, amelyeket a Kövér Béla Bábszínházban is be tudnak majd mutatni.

Az ünnep szervezője és moderátora:  Szögi Csaba – Harangozó Gyula díjas táncművész, táncpedagógus, egyetemi adjunktus | a “Mentsük meg a szögedi papucsot!” Szegedi papucsért Alapítvány elnöke.

Időpont: 2022. június 18..
Kezdés: 14:00h

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra
Cím: Szeged Kálvária sugárút 23.

forrás: facebook