BORZASPUSZTAI ROMKÁPOLNA 3.0

S02E06 | Ligetvári István beszélget Balogh Eleonóra üvegművésszel |

A Borzaspusztai Romkápolnáról készült három részes sorozatunk utolsó adásában egy kortárs építészeti válasz értelmezéséről beszélgetnek az alkotók, Ligetvári István építész tervező, Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi díjas üvegművész és Balázs Mihály Kossuth díjas építész egyetemi tanár aki országszerte  számos szakrális épület létrehozója és ennek a területnek a tapasztalt ismerője.

EGY KORTÁRS ÉPÍTÉSZETI VÁLASZ ÉRTELMEZÉSE

A 2018-ban készült felújítási terv alapvetése az volt, hogy a megmaradt falakat egy markáns, erős egységet szimbolizáló lefedéssel védjük meg az időjárás hatásaitól. Az acél, mint a kortárs építészet gyakran használt anyaga nem csak a vízelvezetés funkcióját látja el, hanem egy olyan összefüggő kontúrt alkot a rom falai körül ami a templom történetének mementóját őrzi és kifejezi a generációkon átívelő üzenet  védelmét. A hátsó apszisban a transzparens üveg kompozíció, pedig a hely transzcendentális szerepét jeleníti meg, kapcsolatot teremtve így ég és föld között képviselve ezzel építőjének emlékét és szándékának nemességét.

Nincsenek díszítések csak jelképes gesztusok, hagyva ezzel mintegy szoborként szabadon érvényesülni a templom megmaradt falait. A felvezető lépcső acél felülete elkülönülve jelenik meg az eredeti tömbtől és veszi át annak funkcióját, míg a markáns, de mégis áttört kapuzati keret újra értelmezi a templom bejáratát. A lamellák között elhelyezett, rétegelt üvegből készült aszimmetrikus kereszt jelzi a hely szakrális mivoltát és abban az egyház szerepét. A szentélyben egy teljesen egyszerű hasáb forma oltár van, amin a szent család glóriáinak szimbolikus megjelenése képviseli a templom védelmezőjét, Szent Józsefet.

Az idők során a rom kápolna zarándok hellyé vált így, hogy az eredeti szakralitás megmaradjon úgy kellett megfogalmazni az építészeti választ, hogy az egyaránt érthető legyen a ma illetve a jövő generációk számára.  

Térkép és megközelíthetőség

A Romkápolna történetéről további információk és képek az alábbi cikkünkben elérhetőek. Hallgassa meg a beszélgetés két előző epizódját:

Koncepció | Építészeti terv: Ligetvári István – Ligetvári Dorottya Sára építészek, Kántor Csaba építész munkatárs | Üvegapszis terv: Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi díjas üvegművész | fotó: Ligetvári Csenge Luca, Ligetvári István

 A podcast beszélgetés résztvevői:

A Trafik Kör Kortárs Művészeti Egyesület – a már saját erővel működtetett – Podcast csatornáján (Házak | Otthonok | Trendek | meg minden…) egy szakrális téma, a Borzaspusztai Romkápolna felújítás bemutatásának megvalósítását 2022. évben a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

%d blogger ezt szereti: